Budownictwo wczoraj i dzis : Otwórz Call 21.14 Proposal / SUMoffice & Van Noten

SUMoffice – Van Noten Zespół projektowy SUMoffice & Van Noten wygrał niedawno konkurs Open Call 21.14 w Moorsel w Belgii.
Projekt polega na przekształceniu i rozbudowie prezbiterium w centrum spotkań dla młodzieży i innych stowarzyszeń oraz przeprojektowaniu ogrodu prezbiterium w publicznie dostępny ogród.
Więcej zdjęć i opis projektu po przerwie.
W ramach rozległej przebudowy przestrzeni publicznych w centrum Moorsel zostanie otwarte dla publiczności kultowe i historyczne prezbiterium oraz ogrodzony murem ogród.
Otwieranie ogrodu stwarza wyjątkową okazję, aby dodać zieloną domenę do palety przeważnie brukowanych przestrzeni publicznych w centrum wioski.
Remont prezbiterium oferuje nową perspektywę dla prawie przestarzałego pomnika.
Program jest zróżnicowany: składa się z pomieszczeń dla kilku lokalnych stowarzyszeń, sali wielofunkcyjnej, a także nowego zakwaterowania dla związku młodzieżowego KLJ.
Znaczna część nowego programu zostanie umieszczona w nowym budynku, który ma powstać w ogrodzie prezbiterium.
.
SUMoffice – Van Noten Projekt dotyczy dwóch podstawowych pytań: jak otworzyć typologię zamkniętą i jak wstawić nową architekturę do monumentalnego zespołu.
Uznanie jakości przestrzennej typologicznej jedności prezbiterium i otoczonego murem ogrodu stanowi podstawowy punkt wyjścia wniosku.
Nowa architektura tworzy dialog z ogrodem i prezbiterium bez niszczenia typologicznej jedności.
Osiąga się to poprzez przesunięcie południowo-zachodniej granicy ogrodu i wypełnienie przestrzeni za nim częścią nowego programu.
.
SUMoffice – Van Noten Atmosfera ogrodu przechodzi z otwartego z przodu do bardziej gęsto zalesionego dalej do tyłu ogrodu.
To przestrzenne przejście informuje o rozmieszczeniu programu za przesuniętą granicą: części publiczne, w tym sala wielofunkcyjna, znajdują się wewnątrz i w pobliżu prezbiterium, bardziej prywatne zakwaterowanie KLJ znajduje się w tylnej części ogrodu i ma osobną wejście.
.
SUMoffice – Van Noten W połowie ogrodu wielkość budynku ustępuje miejsca drzewom, tworząc komorę drzewa .
Ta przestrzeń pośredniczy między publicznymi i bardziej prywatnymi częściami programu.
Po obu stronach pasa publiczne posterunki funkcjonują jako połączenia między zewnętrzem a wnętrzem otoczonego murem ogrodu.
.
SUMoffice – ogród Van Noten Team otoczony murem /.
SUMoffice – Van Noten Zespół projektowy składa się z biur architektonicznych SUMoffice z Rotterdamu (NL) i Van Noten z Antwerpii (BE).
Biura mają ambicję stworzenia architektury o znacznej wrażliwości na kontekst i regularnie łączą się w krajowe i międzynarodowe projekty i konkursy.
W kwietniu zespół projektantów został wybrany przez architekta Rządu Flamandzkiego spośród ponad 90 subskrybentów do złożenia propozycji projektowej dla Moorsela.
Podczas tego procesu zespół został wzmocniony przez architekta krajobrazu Erika Dhonta oraz biuro konserwatorsko-konserwatorskie Het Ornament.
[przypisy: wizualizator dachu, centrostal łódź, sprawność kotła ]

Powiązane tematy z artykułem: centrostal łódź sprawność kotła wizualizator dachu