Architektura 21szego wieku : Busan Opera House Competition Entry / WAHAG Studio

Dzięki uprzejmości Studio WAHAG Studio WAHAG podzieliło się z nami swoim zgłoszeniem konkursowym w konkursie międzynarodowych pomysłów, aby stworzyć projekt dla Opery w Busan, która ma rozpocząć budowę w 2014 roku.
Opera będzie zawierała szereg udogodnień, które będą sprzyjać szerokiemu gronu zakres działań artystycznych, cały czas dostępny dla mieszkańców miasta.
Wielka skala tego projektu będzie odpowiednia dla statusu Busan jako miasta międzynarodowego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Formularz składa się z trzech głównych form: opery, sali wielofunkcyjnej, kawiarni i biblioteki.
Te trzy formy mają tę samą linię profilu, co w przekroju, ale na różnych wysokościach w zależności od aktywności każdego obszaru.
Profile te są ze sobą połączone, tworząc formę w kształcie góry i formę trzech tańczących ptaków wokół koła, łączących taniec, śpiew i występowanie w jednym budynku.
plac Trzy tańczące ptaki tworzą przestrzeń pierścieniową, która służy jako zewnętrzny plac, oraz trzy główne obszary, w których ludzie, kultura i przyroda spotykają się w jednym miejscu, łącząc taniec, śpiew i występy.
Większość obszarów spacerowych ma rampy łączące różne poziomy, biorąc pod uwagę łatwy przepływ osób wchodzących i wychodzących, poza tym biorąc pod uwagę utrudnienia na całym obszarze obiegu projektu.
plany Forma Ewolucja elewacji Celem jest połączenie zewnętrznej części z wnętrzem, aby zwiedzający podróżował ze świata pracy do świata rozrywki i kultury.
Forma jest połączeniem 3 budynków w jednym ciele otaczającym główny plac, który łączy ducha (sala główna) i rozrywkę (wielofunkcyjne) i rekreację (biblioteka i restauracja) w jednym miejscu, dodając panoramę miasta do prywatności miejsce.
Projekt jest symbolicznym budynkiem nad morzem w Busan.
Chodzi o stworzenie budynku, który przyciąga wzrok i sprawia, że czujemy się zainteresowani jego wizytą, ponieważ biały kolor w godzinach porannych jest tak rozpoznawalny obok otaczających go drapaczy chmur, a światła w nocy nadają mu niepowtarzalny wygląd na brzegu morza.
kolorowe elewacje Główne wejście pochodzi od kładki dla pieszych bezpośrednio do środka projektu na placu, dzięki czemu łatwo jest poznać kierunek i miejsca w budynku ze względu na kształt, wielkość i elewację.
sekcja miasta Struktura i kolory z diagramu ewolucji Struktura jest wiązarem przestrzennym w zależności od krzywizny formy, więc ciężar budynku jest rozłożony na ziemię.
Skórka formy zmienia swój kolor iz powodu krzywizny daje gradient o różnych odcieniach.
Wielkie dzięki AORTA za zgodę na wykorzystanie jego wspaniałej pracy.
Opera Birds.
Architekci: WAHAG Studio Lokalizacja: Busan, Korea Południowa Drużyna: M.
Mansour Gebaly, Wael Hussein Mahmoud Rodzaj konkursu: otwarty międzynarodowy konkurs Site Area: 35 000 m2
[patrz też: Grzejnik dekoracyjny łazienkowy, benfotiamina, ekrany bezszwowe ]

Powiązane tematy z artykułem: benfotiamina ekrany bezszwowe Grzejnik dekoracyjny łazienkowy